Kafijas pupiņas – to šķirnes un ievākšana

kafijas pupiņas un kafijas automāti to gatavošanaiLai arī kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, tomēr ikdienā reti kurš aizdomājas par to, kā kafijas pupiņas tiek audzētas, ievāktas un, kādu ceļu tām jāmēro no plantācijām līdz kafijas tasītēm. Tas ir arī  saprotami, taču patiesībā šī tēma ir pietiekami interesanta, lai to papētītu tuvāk. Kas zina, iespējams, tas būs labs iesākums daudziem jauniem kafijas baudīšanas piedzīvojumiem.

Kafijas augs

Savvaļā augošs kafijas koks var izaugt līdz pat 10 metru augstumā. Tas zied ar baltiem ziediņiem, savukārt koka auglis atgādina ķirsi. Katrā auglī slēpjas divas kafijas pupiņas.

Lai pupiņas iegūtu sev raksturīgās garšas un aromāta īpašības, tās tiek grauzdētas.

Kafijas audzēšanai nepieciešamais klimats

Kafija vislabāk aug siltumā un mitrumā, tādēļ kafijas plantācijas atrodas tropu un subtropu klimatiskajās joslās – Dienvidamerikā, Centrālamerikā, Āfrikā, Āzijā, Okeānijā.

Kafija tiek ražota aptuveni 60 valstīs. Populārākās no tām – Kolumbija, Indija, Brazīlija, Indonēzija. Kafija šajās valstīs galvenokārt tiek eksportēta.

Kafijas šķirnes

Lai arī kafijas šķirņu ir krietni vairāk, nozīmīgas ir tikai divas – Arabica un Robusta. Arabica kafija izceļas ar lielāku daudzveidību. Tā ir maigāka, garšas niansēm bagātāka, nekā Robusta tipa kafija. Arabica kafija visražīgāk aug plantācijās, kas atrodas  1000 – 2000 m virs jūras līmeņa. Piemērotākā gaisa temperatūra – 15 -24 grādi pēc celsija.

Robusta kafija satur vairāk kofeīna, nekā Arabica, tādēļ tā vairāk piemērota stiprākas kafijas pagatavošanai, piemēram, espresso. Robusta kafijas augšanai labvēlīgākā gaisa temperatūra ir 24 – 30 grādi un lielāko šīs šķirnes kafijas ražu var sagaidīt plantācijās, kas atrodas 100 – 700 m virs jūras līmeņa.

No visas pasaulē saražotās kafijas 65 % ir Arabica un 35% – Robusta. Lielā daļā kafijas maisījumu tiek izmantotas abas šīs kafijas šķirnes.

Kafijas pupiņu aromāti

Kurš kafijas cienītājs gan var palikt vienaldzīgs pret brīnišķīgo kafijas aromātu?! Izrādās, kafijas pupiņa slēpj vairākus simtus dažādu aromātu – augļu, dārzeņu, augu, riekstu, ziedu…

Izcilas kafijas pagatavošanas noslēpums ir no katras pupiņas iegūt iespējami intensīvāko aromātu buķeti. Lai kafijai raksturīgais aromāts saglabātos pēc iespējas ilgāk, svarīgi pupiņas uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā un pupiņas malt neilgu brīdi pirms kafijas pagatavošanas. Kafiju iespējams pagatavot arī ar tādu ierīci kā kafijas automāts, kas ir ērti un ātri.

Kafijas novākšana un apstrāde

Kafijas ogas ir gatavas novākšanai apmēram deviņus mēnešus pēc ziedēšanas. Tās nav gatavas visas vienlaicīgi, tādēļ vākšana jāveic atkārtoti.

Kafija pārsvarā tiek novākta ar rokām, taču dažkārt tiek izmantota arī tehnika. Ražas novākšana ar rokām vienkāršāk īstenojama tādos reģionos kā Kolumbija, Āfrika un Centrālamerika, kur ogas nogatavojas nepārtraukti. Tomēr pat Brazīlijā, kur mehāniska ražas vākšana būtu daudz vienkāršāka, lielākā daļa ražas tiek novākta ar rokām.

Kafija –  brīnumains dzēriens, kas izceļas ar lielisku aromātu un bagātīgām garšas niansēm. Kādu kafiju šodien baudīsi Tu?